Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Jan

Pages: [1]
1
Regarding the correct quadrant: often you can replace an atan function with an atan2 function. For an explanation see: https://en.wikipedia.org/wiki/Atan2

2
Ed is right: if interpolation is involved the values will be not exact as the speed of the ecliptical movement of the ascendant is not linear.

3
De uitkomsten tussen de formule en de berekening met PD moeten gelijk zijn. Het verschil door afronding zal max 1 boogseconde bedragen als je ook de berekening voor de schuine stand van de ecliptica meeneemt. Je geeft aan dat het verschil met de ascendant varieert en met het MC vrij constant is. Dat is wat je zou verwachten als het verschil ontstaat op basis van de tijd: het MC beweegt vrij gelijkmatig, de ascendant juist niet. Als de initiŽle berekeningen overeenkomen maar na verloop van tijd (een soort astro-klok, neem ik aan?) uiteenlopen kan het eigenlijk niet aan de formule liggen, lijkt me. Die zou dan al direct fout moeten gaan.

4
Hi Sjoerd, Leuk dat je mijn formules gebruikt :-) Wat bedoel je met real-time? Lees je via Excel de systeemtijd uit of gebruik je een lus die steeds de tijd verhoogt? In het eerste geval kan het ingaan van de zomertijd een rol spelen. Als je met een lus werkt heb je waarschijnlijk te maken met de beperkte nauwkeurigheid van floating-point getallen. Je zou dan met geneste lussen op basis van integers of longints kunnen werken, bijvoorbeeld een lus per dag (het beste kun je dan Julian day numbers gebruiken) en elke dag een nieuwe lus met minuten (of seconden). Je krijgt dan twee betrouwbare integers die je gemakkelijk kunt combineren tot de juiste tijd. Succes!     Jan Kampherbeek

Pages: [1]