Author Topic: Trivia  (Read 4571 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jean

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1143
  • View Profile
Trivia
« on: July 05, 2020, 07:03:37 PM »
Planetdance 2.1 for DOS Demo Version. thanks to Cornelis van der Wal.
This was around 1990, sold some copies for about 300 guilders, this was written in Borland turbo C. The Extra menu had astrobasic programs.
Greetings from Groningen Netherlands <º)))><¸.·´¯`·.¸><(((º>

Jean

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1143
  • View Profile
flyout for planetdance 1995
« Reply #1 on: July 05, 2020, 07:05:36 PM »
Flyout for planetdance, 1995, you could order a demo for 25 guilders (pre euro).
Ik vond nog een folder die ik ooit had gemaakt voor planetdance rond 1995. Je kon een demo bestellen fl 25 (gulden!) en het kostte 295.
« Last Edit: July 05, 2020, 07:43:04 PM by Jean »
Greetings from Groningen Netherlands <º)))><¸.·´¯`·.¸><(((º>

Jean

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1143
  • View Profile
Interview astrofocus Maart 2018
« Reply #2 on: July 05, 2020, 07:37:55 PM »
Interview voor astrofocus Maart 2018

Ik Jean Cremers.

Hoi, ik ben gevraagd wat over m'n software en mezelf te vertellen.

Ik woon in Groningen op mn eentje, verdien wat bij met behoud van uitkering, maar ben wel in de uitzonderlijke positie dat ik van mn hobby zo mn werk heb kunnen maken. Ik kom uit Limburg waar ik al vroeg van huis was en destijds de hippie cultuur nog van dichtbij heb meegemaakt.

Als kleuter zat ik bij m'n opa altijd in de encyclopedieen over de planeten te lezen. Toen ik 18 was las ik een tekst over Vissen en daarna was ik verkocht. Ik heb toen allerlei boeken verslonden, maar daar werd ik tenslotte tureluurs van. Toen ik de boeken aan de kant legde en met een Schorsagenda op vakantie elke dag de standen bekeek, erover nadacht en ze vergeleek met hoe ik me voelde, begon het voor me te leven.

Op m'n 27e had ik een kameraad die een computerprogramma had gemaakt voor de ZX Spectrum - in die tijd bestond de pc nog niet - je typte je geboorte gegevens in, het ding begon te rekenen en te tekenen en na 1 minuut (!) stond er een horoscoop op je televisie. Ik me dus ook zo'n ding aangeschaft, je kon ook spelletjes erop doen enzo, maar ik moest ik er behalve dat astrologie programma niet veel van hebben. Tot ik een keer probeerde 'print 2 + 2' en er stond '4 ok'. Ook toen was ik verkocht, ben erin gedoken, en na een paar weken had ik mijn eigen versie van dat programma gemaakt. Het waren heerlijke tijden van om 4 uur 's nachts naar bed met vierkante oogjes. Later heb ik wel besloten dat dat niet zo heel gezond is om elke avond te doen.

Toen de pc opkwam was er nog geen internet, alleen de BBS*  ( *) Bulletin Board System)  waarop je via een telefoonverbinding kon inloggen. Ik had het programma “Astro 0.4”, dat op die manier verspreid werd. Het was vrij populair, ik had aan andere deelnemers gevraagd om een kaartje of briefje of iets dergelijks als ze iets terug wilde doen. Ik had destijds een grote kartonnen doos met allemaal kaartjes en briefjes, maar helaas heb ik in een opruimbui (mijn Maan in Maagd) alles weggegooid.

Belangrijk om te vertellen is ook dat ik om een aantal redenen het idee kreeg om een computertaal voor astrologie te maken:  ik wilde graag een of andere kunstmatige intelligentie ontwerpen om horoscopen mee te interpreteren. Ik wist bovendien niet zo heel veel van astronomie en dacht: als ik een taal maak waarmee anderen gemakkelijk astrologische gegevens beschikbaar krijgen, kunnen ze me helpen met toepassingen. Tenslotte is de astrologie een gebied met werkelijk oneindig veel technieken en het is vaak bewerkelijk om zo'n techniek steeds in software 'erbij te zetten', terwijl bij een aparte taal je bijvoorbeeld niet de interface van het programma zelf hoeft aan te passen; het is vlugger klaar. Dat is een reden waarom ik in planetdance gemakkelijk een techniek kan toevoegen, aan het programma zelf hoeft meestal niets veranderd te worden, er komt een extra tekstbestandje in een map erbij, dat is alles, het programma maakt daar dan een toepassing van.

Op een gegeven moment kwam ik in contact met mensen van de NVWOA, die deze mogelijkheid van astrobasic zoals de taal genoemd is, wel konden waarderen, omdat ik daarmee dus ook scripts op maat kon maken voor bepaalde statistische projecten. De droom die ik in het begin had, dat mijn hele programma bijna alleen uit die scripts zou bestaan, is tenslotte ook redelijk uitgekomen, momenteel bestaat planetdance oa uit 88 van dergelijke scriptjes met de meest uiteenlopende functies.

Me wordt vaak gevraagd waarom de software gratis is. Dat zit zo, vroeger had ik een betaalde versie, ik geloof 300 gulden ofzo, een paar mensen hebben dat destijds wel gekocht. In het begin verspreidde ik het programma via apart geformatteerde floppy’s, maar toen ik het later via internet verspreidde moest dat natuurlijk anders en die beveiliging werd na een tijdje gekraakt. Pogingen van mij om het te herstellen werden binnen de kortste keren beloond met een nieuwe versie die ook gekraakt werd, kortom: er was (is) geen beginnen aan.
Ik heb een uitgever proberen te vinden, maar dat liep tenslotte op niets uit, misschien als ik in de randstad had gewoond dat het anders was gegaan. Ter illustratie: bij het gesprek wat ik destijds had met een potentiele uitgever, zei deze 'het is te specialistisch, als je nou iets maakt waar tante Truus op zondag wat horoscopen mee kan bekijken, met een paar mooie plaatjes van kristallen bollen erbij en zo, dan kan ik dat wel verkopen'. Tante Truus is sindsdien voor mij een begrip gebleven.

Ik heb toen besloten om het gratis te maken en daar heb ik nog geen enkel moment spijt van gehad, ondanks dat mensen nog steeds tegen me zeggen dat ik er toch geld mee zou moeten verdienen.
Al m'n hele leven krijg ik complimenten over mn software. Jan Kampherbeek heeft een artikel over planetdance op radixpro.nl, heeft overigens ook de primaire directies van Wim van Dam geprogrammeerd voor planetdance, eerst in de scripttaal, later heb ik het verder geintegreerd. Hank Friedman, de software recensist van de Mountain Astrologer heeft een lovende pagina over planetdance op z'n site. Wat dat betreft heb ik niet te klagen.

Het is natuurlijk wel zo dat ik als gratis software tegen een mythe moet opboksen en dat is wel eens vervelend en niet fair, het zijn gewoon vooroordelen. Het gaat dan om status en men wil 'professioneel' zijn, terwijl die term eigenlijk alleen betekent dat je geld vraagt, het zegt niets uit over kwaliteit. Daar heb ik wel eens vervelende ervaringen mee gehad. Zo bood ik bv eens mn hulp aan bij iemand die een statistiek project wilde doen waarop de uitgever van betaalde software meteen wist te melden dat zijn software het veel beter kon, zonder dat hij de mijne kende, maar het is gratis dus het kan niks zijn nietwaar.
 
Maar gelukkig ook heel leuke, zoals het contact met Threes Brouwers en haar cursisten, bij wie ik in Den Bosch een bijeenkomst had. Het enthousiasme van de mensen daar was hartverwarmend. Zoiets zou ik wel meer willen doen, maar dan moet ik met de trein vanuit Groningen op een dag heen en weer, mijn actieradius is dus wat beperkt. Ook jammer is de anti-virus markt, planetdance wordt niet door een grote uitgever gedaan dus bijna elk anti virus pakket protesteert wel. Het schijnt dat je op windows 10 (ik gebruik zelf liever 7) het met Defender van microsoft kunt doen die deze problemen niet geeft, en bovendien gratis is. Gratis is vaak goed en soms beter. :)

Planetdance is hard gaan groeien toen ik me op facebook aanmeldde, daar een tips-en-help-groep opzette en ineens veel meer feedback van mensen kreeg.
Ik heb ook nog een versie voor Android gemaakt, maar daar heb ik beduidend minder betrokkenheid en plezier bij dan bij de windows versie. Het werk eraan gaat moeizamer en het resultaat vind ik ook niet altijd even geweldig. Dat is te wijten aan het gereedschap wat ik gebruik, wat me wel in staat stelt om redelijk wat technieken te leveren maar qua gebruikerservaring niet altijd optimaal is. De meeste mensen zijn heel tevreden maar er kan ook wel eens een mobiel zijn waarop het lastig werken is. Het is een soort astrologisch zwitsers zakmes geworden en eigenlijk vind ik het wel goed zo, waarom steeds meer erbij stoppen, het is maar voor mobiel nietwaar. Alhoewel astrologen me hebben verteld dat ze voortaan hun praktijk compleet met de android app doen.

Ook wordt me wel gevraagd waarom de software planetdance heet. De planeten maken natuurlijk graag een dansje maar naast astrologie en programmeren is muziek een grote hobby van me, ik zing en speel diverse instrumenten. En waarom ik geen astroloog ben geworden. Welnu ik vertel mensen wel eens wat over hun horoscoop maar ik ben daar niet geroutineerd in en ik vind het steeds een hele verantwoordelijkheid. Als programmeur heb ik die routine wel dus die keus ligt dan voor de hand, de astrologie die ik me eigen heb gemaakt voldoet voor mijn eigen doeleinden ook prima. Alhoewel ik tegenwoordig meer ruimte toelaat voor twijfel. Als men me vroeger vroeg waarom ik in astrologie geloofde zei ik dat het niets met geloven te maken heeft, dat is iets wat je in de kerk doet. Tegenwoordig, nu ik veel meer informatie over de geschiedenis en de diverse en vaak uiteenlopende en soms tegenstrijdige vormen van astrologie ken, die toch voor een persoon die zich daarmee bezighoudt allemaal blijken te werken, ben ik wat minder zeker. Nu zal ik misschien wel zeggen dat ik erin geloof in de letterlijke betekenis van het woord, maw, er is twijfel maar ondanks die twijfel vind ik het aannemelijk en waardevol.

Een anekdote als afsluiting: Ik had voor de Androidversie een database systeem gemaakt waarmee je dus een bestand met horoscopen kan maken, er in kan zoeken, sorteren, etc. etc. Het was in de zomer en toen ik klaar was, de laatste versie ge-upload naar google, ben ik op de fiets gestapt en ergens 30 km van de stad dacht ik: “even wat te gaan spelen met de app”. Ik kwam een horoscoop tegen die eigenlijk wel weg kon en klikte dus op delete, pats, de hele database weg. Wel erg snel, dat wel. Maar ik ben dus op de fiets gestapt en hup vlug naar huis om een update neer te zetten.

Planetdance voor windows is gratis te downloaden op http://jcremers.com
« Last Edit: July 05, 2020, 07:43:28 PM by Jean »
Greetings from Groningen Netherlands <º)))><¸.·´¯`·.¸><(((º>

Jean

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1143
  • View Profile
mountain astrologer review august/september 2019 by Hank Friedman
« Reply #3 on: July 05, 2020, 07:42:35 PM »
PlanetDance for Windows 5/6/19*
By Jean Cremers with Ed Gillam
http://www.jcremers.com/
Free

[*Note:The Author of PlanetDance no longer uses version numbers but instead uses Date/Time stamps due to frequent updates.]

Most of the major astrology programs are updated once or twice in a decade, but PlanetDance for Windows (and Android) has been updated several times a month (for many years). I briefly mentioned some of the new features in the January 2019 issue of The Mountain Astrologer, but haven't explored PlanetDance in depth for over four years (Please look at my December 2013/January 2014 in The Mountain Astrologer for my original review of the program.)

For those new to PlanetDance, it's truly remarkable and powerful. It has Swiss Ephemeris accuracy, a recently expanded date range from 9999 BC to 9999 AD, a complete time-change atlas for the World , the ability to import the entire Gauquelin database of charts as well as QuickChart chart files, and it's free. It runs on Windows 7, 8 & 10 PCs, and there's a smaller version that runs on Android devices.

PlanetDance offers all of the basic calculations (birth charts, progressions, transits, directions composites, and returns), as well as brief but well-written natal interpretations (in English and Dutch), and degree symbol meanings from 11 authors. It includes most of the other common astrological functions too, such as animated biwheels (transiting or progressed), extensive listings of Parts and Fixed Stars (many with delineations), bi- tri- and quad-wheels, harmonics, transit graphs, etc.

However, the current version of the program goes much further, and has searches for Out of Bounds, Zero Declination, and Maximum Declination planets. Eclipse searches, a minor aspect grid called More Aspects, and Chart Scopes, a set of vertical strips showing the positions of planets by Zodiacal position, Antiscia, Gauquelin sectors, Declination, and Latitude. It's Objects Ephemeris can show ongoing positions for many unusual points such as Huya, Orcus, Vulkanus, Priapus, and Black Sun.

PlanetDance can be customized in very many ways. For example, there's a symbol editor so that you can customize the glyphs for the planets, the signs, and the aspects both by shape and color. You can even edit glyphs for all of the extra points used in the program. You can assign rulerships for each of the signs to any planet, the weighting of planets, angles, angle rulers, and the nodes, lilith, Pars Fortuna, and Chiron, and even create hotkeys/shortcuts to many of the programs features. Impressive!

There are functions for many different schools of astrology. The Vedic options include a choice of 49 Ayanamsha, North and South Indian charts, a Dasha and Bhukti listing, a Jaimini chart, and even a Nakshatra wheel. There are many Classical astrology tools including Bounds (by 4 methods), Dodekatemoria, Oikodespotes of Soul, Sect Considerations, Zodiacal Releasing, Solar Valens, and much more. Similarly diverse are the Mediaeval features such as Victor of the Chart, Trutine of Hermes, Moieties, House Almutens, Divisions, Temperament Calculation, Triplicity Lords analysis, and more.

The many graphic screens in PlanetDance are very valuable. The Harmonic Analysis shows the elemental, modal, and yin/yang tallies for harmonics 2 through 12, while the Graphical Chart Analysis has a vertical strip of planet and house cusp positions and graphs showing tallies by element, mode, hemisphere, ruler's house, house cusps, and more. Finally, the Planetary Mandalas are truly lovely.

Because the author of PlanetDance is in contact with many international astrologers, the program is filled with features not found in any other program. Among them are Kabbalistic Degree Positions, AstroPowerShape, Phaethon Ephemeris, Prenatal Forecasting System, Gieles Progressions, the Mercury Elemental Year, Lunation Mandala, George Bode's Charft Analysis, Evangeline Adams Horary, Venus Star, and the Hankar Chrystal system. There's even a brief description of each of these techniques.

The main reason why PlanetDance has such a diversity of approaches is its built-in Astrobasic programming language, which has enabled many astrologers to create their own apps. Astrobasic has 400 commands, a debugger, profiler, and context-sensitive help, and is a priceless asset to astrologers who wish to implement their own techniques.

The program also has an entire query language built into it. Yu can search your files for the positions of 72 points by sign, house, aspects, midpoints, declination, angular distance between two points, and more, as well as for births during specific months or years (or before or after specified dates) and use AND/OR logic to combine statements. This is a very powerful feature.

I rarely have to admit that a program has so many capabilities that I can't possibly mention them all, but PlanetDance definitely falls into that category.

PlanetDance is an astrological treasure trove of both commonplace and unusual techniques. Even if it weren't a free program, I would consider it outstanding, and worth exploring for all astrologers.

Greetings from Groningen Netherlands <º)))><¸.·´¯`·.¸><(((º>

ABer

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1063
  • View Profile
Re: Trivia
« Reply #4 on: July 05, 2020, 08:27:10 PM »
What a history Jean - all those years of development. It's good to be part of your project. Ed

oneirich

 • Newbie
 • *
 • Posts: 5
  • View Profile
Re: Trivia
« Reply #5 on: August 20, 2020, 07:41:12 AM »
Leuk om de geschiedenis eens te lezen!